Läs vårt nyhetsbrev i din webbläsare

Äntligen semester

I förra nyhetsbrevet frågade vi om era semesterplaner för ja, det är viktigt att vara ledig även för företagare. Till det här numret har vi funderat på vad som krävs för en lugnare sommarsemester och vad vi kan hjälpa till med. Så här kommer bland annat våra bästa tips för att allt ska flyta på och hur du undviker både fysiska och digitala bedrägerier. Du kan också läsa en intervju om hur det är att ha sin allra mest hektiska period när de flesta är lediga. Och som vanligt får du de senaste nyheterna som berör företagare.

Kontoret hos Nolér kommer vara semesterstängt v. 28-31. Behöver ni få tag i oss, går det bra att skicka mail till info@nolerrevision.se

Nolér utökar organisationen och från vecka 32 hittar ni oss i Svarta Borgen på Radiatorvägen 12 i Örebro. Hör av er till oss vid frågor och funderingar.

Vi kommer ha samma nummer och samma medarbetare, men vara i nya lokaler!

Trevlig sommar!

Alla vi hos Nolér

I FOKUS

Lugnare semester, så kan du planera

I förra nyhetsbrevet frågade vi vad ni har för semesterplaner och en stor majoritet svarade att de planerade att ta minst tre veckors semester. En bra plan tycker vi. Genom att förbereda och tänka lite längre går det nämligen att få sommaren precis så där avslappnad som man vill, även för dig som är företagare. Följ våra åtta bästa tips för en lugnare och skönare semester.

Låt dig inte luras

Sedan många år ökar antalet tveksamma telefonförsäljare och fakturaskojare under sommarmånaderna. Men de senaste åren har de digitala bedrägerierna ökat lavinartat även för företagare. Vi går igenom hur du kan tänka för att undvika att bli lurad.

NYHETER

Nya regler för beskattning av delägare i fåmansföretag

En statlig utredning har lagt fram förslag som innebär förenklingar och förbättringar i reglerna om beskattning av utdelning och vinst vid försäljning av aktier i ett fåmansbolag. Det är ett utredningsförslag och innan det blir en klar lagstiftning kommer förslaget att bearbetas och kan förändras. Reglerna föreslås börja gälla den 1 januari 2026.

Nya regler för arkivering av bokföring

Den 1 juli 2024 träder en efterlängtad förenkling av bokföringslagen i kraft. Huvudregeln är att bokföring ska sparas i den form den hade när den nådde företaget. De nya reglerna innebär dock att det ursprungliga räkenskapsmaterialet får förstöras om det sparas i någon annan form om det inte innebär en risk för att räkenskapsmaterialet försvinner eller förändras under hela arkiveringstiden som är minst sju år.

Lång kredittid blev ett förbjudet lån

Aktiebolagslagen innehåller regler som innebär att det är förbjudet att låna ut bolagets medel till bl.a. ägare och styrelseledamöter (förbjudna kretsen). Från detta förbud finns det undantag för bl.a. vanliga kundfakturor så länge kreditvillkoren är normala.

I det aktuella fallet utförde ett byggbolag arbete på en fastighet som tillhörde en person i den förbjudna kretsen. Bolaget dröjde emellertid 1,5 år med att fakturera det utförda arbetet och betalning skedde dessutom efter fakturornas förfallodag. Domstolarna fann att detta var en så lång kredittid att den avvek från vad som var normalt. Det var därför fråga om ett förbjudet lån. Personen beskattades därför för hela beloppet som inkomst av tjänst. Källa: Kammarrätten i Sundsvall, dom 2024-04-10, mål nr 109-24.

INTERVJU

Hårt arbete, men när sommaren är slut firar vi

Halmstad Golfarena räknas som en av norra Europas bästa träningsanläggningar för golf, men är en udda fågel i golfsverige. Under högsommaren är både rum, träningsfaciliteter och restaurang fullbokat. Vi frågade Lina Siljegård som är VD och delägare hur det är att jobba som allra mest när de flesta andra tar semester.

KONJUNKTUREN

När vänder det egentligen?

I årets första nyhetsbrev frågade vi läsarna när ni trodde att konjunkturen skulle vända. De flesta var försiktiga i sina bedömningar, men några optimister fanns också. Hur har det egentligen gått? Vi kollar Konjunkturinstitutets senaste bedömning.

Visste du att…

…skolungdomar får tjäna upp till 24 238 kronor under hela 2024 innan de behöver betala skatt.

Belopp och procent

Via länken nedan hittar du information om olika aktuella belopp och procent som ofta används av företag. Uppgifterna gäller 2023 (inkomster som deklareras 2024) om inte annat anges.
LR_generell_RGB_Delagare
Kompetens och engagemang
LR Revision & Redovisning är ett nätverk av lokalt ägda byråer med fler än 70 kontor över hela Sverige. Hos oss får du både det engagerade bemötandet och det stora nätverkets bredd. Vi finns nära dig, är enkla att arbeta med och har all den specialistkunskap du behöver.

Inom LR Revision & Redovisning finns auktoriserade och godkända revisorer, auktoriserade redovisningskonsulter, auktoriserade lönekonsulter samt skatte- och företagsrådgivare. Hos oss möts du av kompetens och engagemang och får råd och stöd i alla frågor som rör ditt företagande.

Varje delägarbyrå har dessutom en ingående kunskap om och förståelse för hur det är att driva ett mindre företag. Läs mer på vår webb www.lr-revision.se. Där hittar du också enkelt kontaktuppgifter till ditt lokala kontor.
Nolér Revision AB
Mastgatan 2, Kumla
Postadress: Box 1, 692 21 Kumla
info@nolerrevision.se

Baskonsult
Kungsgatan 36 Lindesberg
Postadress: Box 6, 711 21 Lindesberg
info@baskonsult.se

Du får detta nyhetsbrev då du är kund hos oss, anmält att du vill ha nyhetsbrev eller
visat intresse för våra tjänster.
Email Marketing Powered by MailPoet